Det finns många hemska redskap på marknaden som är till för att göra det enklare för oss människor, men tyvärr inte för hunden. En av de mest använda redskapen av denna typ är flexikopplet.. och ett av mina största hatobjekt.

Ett flexikoppel är så otroligt enkelt för oss människor att använda, men det är ett av de värsta redskapen för hunden, enligt mig.

Varför, undrar du… var inte orolig, jag ska berätta.

 

1) Flexikopplet Kan Döda Din Hund

Jag känner personligen hundar som dött pga flexikoppel. Designen är enkel för oss människor att använda, med en knapp som stoppar och släpper lös kopplet. Men i en situation där hunden oväntat drar iväg, tex ut i vägen mot en katt eller liknande, är det inte så lätt att få tillbaka hunden då man måste ta en massa omtag för att rulla in kopplet igen. Tar man tag i linan är det lätt att skada sig själv, så har du bara några sekunder innan en bil kör på din hund kan jag med stor säkerhet säga att du inte har en chans att få tillbaka hunden i tid.

Men, säger du, ”jag har ju kopplet kort runt vägar”… Tyvärr i en paniksituation är det lätt att fumla med kopplet och komma åt knappen som utlöser linan, vilket betyder att hunden är ute i vägen på 3 röda.

Flexikoppel är helt enkelt extremt farliga runt vägar och bör aldrig användas där!

 

2) Nackskador är Extremt Vanliga

Om du har en liten hund som du går med ett Flexikoppel och halsband på, och som gillar att springa, då har det säkert hänt att du försökt stoppa hunden, eller hunden sprungit till slutet av linan, och det blir tvärstopp. Då flänger hela hunden runt i luften på ett extremt otäckt sätt. Ni som tänkt att det inte är några problem när detta händer bör tänka igen.

Hundars halsar är precis lika känsliga som våra, med många känsliga organ som omringar nacken. Detta extrema tryck är liknande som om vi skulle springa full fart rakt in i en vägg, men skillnaden är att hela trycket för hunden faller på halsen. 78% av våra hundar har nack- och ryggproblem på grund av halsband, och säkert mycket av det har att göra med flexikoppel. De kan även få allvarliga whiplash-skador när halsen utsätts för så extrema tryck.

Så om du använder flexikoppel och halsband, SLUTA GENAST!

 

3) Flexikoppel Lär din Hund att Dra på Kopplet


Designen av ett flexikoppel innebär att det alltid är ett tryck på kopplet, eftersom en fjäder inuti kopplet gör så att det rullas in automatiskt. Detta tryck lär din hund att det är ok att dra emot tryck på selen/halsbandet. Det värsta är dock när vi har kopplet kort och hunden drar konstant tills vi släpper på tycket och de kan springa ”fritt”. Om man ser det ur hundens perspektiv så blir det mer, och mer värt att dra på kopplet för till slut kommer den där lättnaden på kopplet, och friheten som följer blir en enorm belöning. Hunden kommer därför dra hårdare, och hårdare eftersom han vet att till slut kommer friheten.

 

4) Flexikoppel är Inte Säkert för oss

Det finns otaligt många personer som varje år får brännskador av flexikoppel. Kanske du försöker stoppa din hund som dragit iväg (se nummer 1!), eller så har en hund i flexikoppel sprungit runt dig och du får djupa brännskador på benen. Aj!

 

 

5) Vi Glömmer hur Långa Koppel Fungerar

Jag ser allt för ofta personer som går med sina hundar 4 meter framför sig på trottoaren. Det funkar ju bra om hunden håller sig på trottoaren, men vi glömmer ofta att om hunden kan gå 4 meter framför dig kan han också gå 4 meter på höger, vänster och bakom dig. Det betyder att hunden är ute i vägen, eller inne i någons trädgård på 2 sekunder och vi har därmed ett scenario som i punkt 1!

 

6) Det är Nästintill Omöjligt att Träna Koppelträning med ett Flexikoppel.

För det första så är det omöjligt att sätta kopplet på samma längd varje gång man tränar, vilket betyder att hunden aldrig lär sig hur långt koppel han har att gå på. Det är också extremt svårt att hålla i något annat än flexikopplet, och därför är det lätt att komma åt den där utlösande knappen när man håller på med klicker och godis t.ex, och då är vi tillbaka till scenario 1 igen.

 

7) Det är Farligt att Låta din Hund Träffa Andra Hundar på Flexikoppel

Att låta din hund hälsa på andra hundar i flexikoppel är mycket farligt eftersom hundar gärna cirklar varandra när de säger hej och det betyder att de lätt virar in varandra i kopplet. Blir två hundar fast i ett flexikoppel kommer de snart få panik, och då kan en fight mycket lätt utbryta. Hundar som hälsar och sedan börjar leka kan även skada varandra med linan, samt ägarna, likt punkt 4.

 

Vad ska man Använda Istället?

Det här är bara några anledningar till varför jag hatar flexikoppel, men det kommer alltid tillbaka till säkerhet. Flexikopplet är helt enkelt inte ett säkert alternativ för dig och din hund.

Men vad är säkert då?

Jag rekommenderar att använda ett vanligt platt koppel på ca 1,5m runt vägar och bebyggda områden, och sedan knäppa på en lång lina på ca 10 meter när du kommer till skogen eller parken. En lång lina kan glida efter hunden när du inte behöver hålla i den, du kan stoppa hunden långsamt så du undviker ryck, den skadar inte dina fingrar och ben.. och mest viktigt, du kan få in hunden snabbt om du behöver i nödfall.

OM du använder flexikoppel för att din hund drar på kopplet, eller inte kommer när du kallar, så finns bara en lösning: TRÄNING! Det är det enda sättet att sluta dra på kopplet och att få en säker inkallning. Flexikoppel är en lat lösning som är farlig för både dig och hunden.

Bor du i Sundsvall och behöver lära din hund att gå fint på kopplet eller komma när du kallar, så erbjuder vi en Koppel-och Inkallningskurs.