2015-05-15 14.03.11-1

Nu börjar det blir varm och skönt igen. Visst är det väl härligt med värme, men det är också nu vi måste tänkta extra mycket på hur vi kan göra det bekvämt för våra fyrbenta vänner som ofta har det svårt under sommaren.

Många hundar gillar att ligga i solen, men när temperaturen går över 20 grader blir det obekvämt och ibland farligt att vistas utomhus. Det gäller speciellt vita korthåriga hundar, hundar med mycket päls och de med kort nos.

Här är några tips på hur du kan hjälpa din hund med sommarvärmen.

 

Är det för varmt?

Gå ut i 5 minuter och känn hur det känns. Om du själv tycker det är för varmt att vara utomhus så är det också för varmt för din hund. Stanna inne istället och drick mycket vatten. Om din hund är full av energi kan du använda aktiveringsleksaker för att aktivera hunden mentalt. Du kan läsa mer om mental aktivering HÄR.

 

Justera Promenaderna2014-08-26 12.36.46

Om det är mycket varmt under en lång period se till att du går ut med hunden på morgonen och kvällen, och stanna inne mitt på dagen.

 

Solkräm

Hundar, precis som vi, känner inte att de bränt sig innan det är för sent så använd parfymfri solkräm eller hundsolkräm på de ställen du kan se hundens skinn genom pälsen. Många hundraser som endast har ett lager päls har ofta skinn exponerat på magen och runt ansiktet.

 

Kyl Halsen

2015-06-11 12.28.44-1Under varma promenader kan du blötlägga en handduk och knyta den runt halsen på hunden. Det gör att hundens nacke och hals kyls samt att hundens ansikte svalkas. Jag gillar att klippa handduken till en triangel så den är lätt att knyta runt halsen på hunden.

 

Undvik Asfalt

Asfalt kan bli stekhett på sommaren så undvik långa promenader på gatan. Ett enkelt test för att se om det är säkert för din hund är att känna på asfalten med baksidan av handen. Om det är obekvämt eller gör ont efter 5 sekunder är det inte okej för din hund. Du kan använda hundboots om du absolut måste gå på asfalt eller håll dig till skuggiga bitar.

 

Vatten och Skugga

2014-08-14 13.09.31Under sommarmånaderna ser jag till att mina promenader alltid är nära till skugga och vatten. Om du inte har tillgång till rinnande vatten ta med dig en flaska så din hund kan dricka och svalka sig under promenaden.

 

Hundpool och Parasoll

Du kan förvandla din trädgård till ett sommarparadis för din hund genom att sätta upp parasoll och barnbassänger av hårdplast med vatten i för hunden att svalka sig med.