Stella och jagIbland är vi lata, tar genvägar, eller helt glömmer bort vad som är bra för oss och våra hundar. Vi människor är programmerade att ta den enklaste vägen möjligast till målet, och finns det ingen enkel väg är det lätt att glömma bort vägen helt och hållet. Tillexempel vet vi alla att vi ska äta mer frukt och grönt, motionera oftare och meditera för att må bra, men att upprätthålla detta är svårt, så svårt.

Jag är likadan som alla andra. Jag är lat ibland och glömmer att göra det som är bra för mig och mina hundar. Idag insåg jag hur mycket jag fuskat med träningen med min hund Stella.

Stella

Stella är ca 4 år och en omplacerad Rottweiler som är reaktiv mot hundar och människor. Vi har jobbat med henne i 4 år och haft en otrolig resa. Dock har hon mycket reaktivitet kvar i sig och måste konstant hanteras och tränas med. I somras kom Bruce till oss. Han är en Australian Shepherd och den första 8 veckors valpen jag haft. Det har varit ett intensivt halvår där jag fokuserat på Bruce, som själv är lite osäker och behöver mycket stöd. Jag ville verkligen inte ha en till reaktiv hund så har jobbat järnet med Bruce vilket har gett fantastiska resultat på sistone.

Den senaste tiden har dock Stellas beteenden blivit sämre och sämre. Hon skäller i trädgården utan anledning, på tvn så fort en hund dyker upp, hon väcker oss på nätterna och skäller och hon reagerar på allt och alla när vi är ute. Jag har flera gånger brutit ihop och undrat varför hon blir sämre, och idag slog det mig. Självklart blir hon sämre då vi inte jobbat aktivt med henne på 6 månader!

Idag bestämde jag mig för att göra en, vad jag kallar, lugn promenad. Promenaderna har tyvärr ofta varit röjiga sedan valpen kom in till vårt liv, så idag hanterade jag långa linan och såg till att Stellas stressnivå hölls så låg som möjligt.

Stella pomenadJag är alltid så förvånad över hur mycket en sådan här promenad påverkar henne. Helt plötsligt slutar hon leta efter ”faror”, hela kroppen slappnar av och hon njuter av att scanna av marken med nosen i lugn takt. Det som verkligen förvånade mig var inte att Stella blev lugnare, utan att även Bruce taggade ner, slutade hoppa och springa runt Stella, och istället gick i lugn takt bredvid oss och nosade.

Det är enkelt att bara glida med och lotsas som ingenting när allt funkar, men sanningen är att många extremt reaktiva hundar behöver hantering och träning under hela sina liv. Jag är likadan som alla andra, och behöver ibland bli påmind om varför jag gör det jag gör, och hur det påverkar min hund. Stella är den bästa läraren för mig, och utan henne hade jag aldrig varit där jag är nu. Hon kommer alltid vara reaktiv, men det går att hantera, och genom lugna promenader kan jag hjälpa henne slappna av och må bättre.

Om du vill lära dig mer om lugna promenader så kör jag en onlinekurs för reaktiva hundar i slutet av mars. Mer info här: Lugna Din Reaktiva Hund

Hoppas vi ses där!