När vi inte riktigt förstår eller vill veta den bakomliggande orsaken bakom ett beteende är det lätt att slänga sig med ord som stämplar hunden för livet. I helgen gick jag en utbildning i Stockholm där man slängde sig med begreppet aggressiv i tid och otid, och det skrämmer mig att vi stämplar hundar så lättvindigt.

Aggressivitet hund till hund, och hund till människa är inte roligt att ha och göra med. En aggressiv hund kan göra extrem skada och även orsaka död. Tyvärr slänger vi oss med ordet aggressiv alldeles för lätt, vilket tyvärr många hundinstruktörer och ”hund kunniga” är orsaken till. Visst, hundar kan visa aggressiva beteenden som att attackera, bita och i extrema fall hålla fast, men de beteendena ska INTE stämpla hunden för livet. Bara för att en hund hamnade i bråk med en annan hund en gång är inte den hunden aggressiv för livet. Jag och min man bråkar ibland, men jag skulle aldrig stämpla honom eller mig som aggressiva personer. Ändå gör vi detta med våra hundar alldeles för enkelt.

Enligt mig, och här kan vi alla ha olika åsikter, är aggressivitet en extrem känsla som vi ser när hundar vill skada eller döda sitt ”byte”. De flesta hundar hamnar i bråk någon gång då och då, men det brukar aldrig bli en skråma på de två hundarna som bråkat. Hundar är extremt duktiga på att använda sina tänder och väldigt sällan vill det faktiskt göra illa en annan hund. Därför blir det så fel när vi stämplar alla hundar som aggressiva oavsett om de verkligen gjort illa en annan hund eller om de är osäkra, framfusiga eller bara ohyfsade.

Varför blir jag så upprörd över det här? Jo, för att risken finns att så fort vi sätter en stämpel på en hund får vi tunnelseende och slutar kolla på de bakomliggande orsakerna till beteendena. Det här är farligt för vi måste veta varför en hund agerar som han gör, för att kunna träna bort beteendet. Dessutom finns det många som ger upp på sina hundar för att de blir stämplade som aggressiva, och då hamnar de tyvärr på blocket. Hos ägarna finns dessutom mycket skam över sin hunds beteende, och att vi som professionella stämplar hunden kommer aldrig hjälpa hundägaren.

Jag arbetar mycket med hundar som skäller och gör utfall, och det sista de här hundarna och ägarna behöver är att få en stämpel i pannan. Istället måste vi som professionella se hela hunden, och hjälpa ägaren att gå vidare och jobba med problembeteendet. Du som hundägare döm inte heller andra hundar och ägare utifrån vad du kanske sett någon gång på promenaden. Stämplar av allmänheten gör ondare än du kan tro. Hjälp varandra istället och visa förståelse! Även hundar kan ha dåliga dagar.