Källa: http://blog.smartanimaltraining.com/2014/04/15/reactivity-and-aggression-in-dogs-managing-and-treating/Anledningen till vi ser allt fler hundar som skäller och gör utfall mot andra hundar tror jag har mycket att göra med vår livsstil och hur vi spenderar vår tid med våra djur. I den här bloggserien undersöker jag varför vi har så många reaktiva hundar idag och vad vi kan göra för att ändra detta problembeteende.

 

Historia

Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Origin_of_the_domestic_dog#/media/File:Men_of_the_old_stone_age_(1915)_Wolf.png

De hundar vi har som husdjur idag utvecklades under 70 miljoner år och de har varit vår bästa vän sedan ca 25-100,000 år tillbaka. När vår relation startade levde hundarna i och runt våra byar och åt vårt avfall. 25-100,00 år är evolutionärt sett en ytterst liten tid, så även om dagens hundar lever helt olika liv i jämfört med sina förfäder så har de fortfarande mycket gemensamt med dessa lös-strövande allätare.

Vi kan se många likheter de tidiga domesticerade hundarna och dagens gatuhundar. Studier har gjorts av gatuhundar i Indien som visar att dessa hundar spenderar 52% av sin dag (natt är inte inkluderad) med att vara inaktiva, det vill säga att de vilar eller sover. De är bara aktiva runt 1 timme per dag, det vill säga att de springer, leker eller äter.

I kontrast spenderar våra husdjur ofta lika mycket tid att vara aktiva som gatuhundarna spenderar på att vila. Häri ligger problemet.

 

Medicin

2016-03-15 11.53.21Hundar, liksom alla djur, har två energilägen: Aktiv eller Avslappnad.

När hunden är aktiv är hunden också stressad. Det finns två typer av stress, negativ (rädsla) eller positiv stress (upphetsad/exalterad). När hunden är stressad släpps en mängd hormoner ut i kroppen. Dessa hormoner ökar pulsen, blodtrycket blir högre och hunden är redo för att fäkta eller fly. Reflexerna blir blixtsnabba och hunden tänker inte lägre, utan agerar bara. Lite stress är bra men om en hund är konstant stressad kan det leda till en rad sjukdomar och beteendeproblem.

Stresshormoner kan ligga kvar i kroppen i flera veckor, vilket gör det lättare för hunden att reagera nästa gång den ser något han vill göra utfall emot. Hundar har även väldigt svårt att lära sig nya saker när de är stressade.

När en hund istället är avslappnad blir pulsen långsammare och blodtrycket lägre, hunden känner sig glad, kan göra eftertänksamma beslut och har lätt att lära.

Det är såklart en glidande skala från extremt stressad till extremt lugn.

Våra hundar spenderar tyvärr alltför mycket tid med att vara stressade, eftersom vi konstant kastar bollar, frisbees och låter våra hundar springa runt som dårar. Varför är vi då överraskade när vår hund utvecklar stressbeteenden såsom utfall mot andra hundar?

Ju mer tid din hund spenderar med att vara stressad ju enklare kommer det vara för hunden att bli stressad. Samma gäller för avslappning. Om vi har en hund som är konstant i rörelse och har svårt att ta det lugnt, vilket ofta är den bakomliggande anledningen till att en hund blir reaktiv, så måste vi träna avslappning. Det är extremt viktigt och ofta någon som hoppas över. Vi måste först ha en avslappnad hund, båda inomhus och utomhus, innan vi kan börja träna nya beteenden som i slutändan kan ersätta skall och utfall.

I nästa inlägg kommer vi gå igenom hur du kan träna avslappning och se till att din hunds stresshormoner går ner till noll. Det är väsentligt för att vi ska kunna påbörja beteendeträningen.