Skapandet av Alfahunden

48720095-13a8-4efd-9fad-25f8588d2da0Föreställningen om ”alfahunden” skapades under Rudolph Schenkels vargstudie ”Expressions Studies of Wolves” från 1947.  I denna studie observerade Schenkel en grupp av vargar i fångenskap och analyserade deras beteenden. Alla var från olika familjer. Slutsatsen var att vargar använder dominans i syfte att bestämma deras rang i grupphierarkin. Schenkel såg att det fanns alltid en ledare, som då fick namnet alfa vargen.

Schenkel såg vargarna bita, morra och trycka ner varandra för att visa dominans och därigenom klättra i hierarkin. Eftersom vargar är en av de närmaste släktingar till våra tamhundar ansåg många att dessa beteenden kunde direkt översättas. Med andra ord, det blev allmänkunskap att man som ägare behövde uttrycka dominans mot sin hund annars kommer hunden försöka ”ta över” denna alfaroll.

 

Motbevisad Teori

Vad som aldrig nämndes i denna studie var att vilda vargar aldrig bildar grupper utanför sin egen familj. En grupp består alltid av en mor, far och deras ungar. Detta bevisades i David Mechs studie från 1999 “Alpha Status, Dominance, and Division of Labor in Wolf Packs“. I dessa naturliga grupper visas mycket sällan någon typ av aggression eller dominans. Istället arbetar familjen tillsammans för att överleva och frodas. Mamman och pappan är helt enkelt avelsdjur och deras ungar följer dem tills de är redo att bilda sin egen grupp. Ingen har rollen som alfavarg, utan alla i gruppen delar på ledarskapet och de försöker inte dominera varandra för egen vinning.

Här är en mer detaljerad förklaring av dessa studier och vad de bevisar:  Why everything you know about wolf packs is wrong.

Nedanför förklarar Mech varför det inte finns några alfavargar.

Sammanfattning

Det finns, som du ser, inget belägg för det synsätt vi har tagit för givet så länge. Om vi tar ett stag tillbaka och kollar på våra hundars beteenden är det lätt att se vad våra hundar tänker på riktigt. Här är några av de vanligaste beteenden som ofta missförstås som ’dominans’.

 • Myt 1: Om din hund befinner sig på samma nivå eller högre än dig själv försöker hon ta över som alfa.
  • Inte alls: Hundar gillar att sova på soffor och sängar för att det är bekvämt, och för att många hundar känner sig säkrare när de ligger på något högt
 • Myt 2: Om din hund klättrar eller hoppar på dig försöker han ta över som alfa.
  • Inte alls: Hundar gillar att hoppa på oss för att de tycker om oss och för att de är glada att se oss
 • Myt 3: Om din hund vaktar sin mat försöker han dominera dig.
  • Inte alls: Hundar vill inte ge bort sin mat eller sitt ben för att de äter! Hur skulle du känna om din mat togs bort från dig innan du ätit färdigt?
 • Myt 4: Du måste alltid se till att din hund går bakom dig, aldrig framför. Den som går först är alfa.
  • Inte alls: Hundar går ofta framför oss för att de har 4 ben och vi har bara 2 så de kommer alltid vara snabbade än oss
 • My 5: Om din hund river sönder något som är ditt försöker hon dominera ditt revir.
  • Inte alls: Hundar gillar att bita på och riva sönder saker. Ge dem något lämpligt att bita på!