640px-Fox_Terrier_Wire_R_01Om du är trött på att släpas nerför gatan av din hund måste du läsa det här inlägget!

Oavsett om din hund är liten eller stor bör du träna den att gå fint på kopplet. Att dra på kopplet kan nämligen skada på din hunds hals och nacke, samt din egen rygg och axlar. Det kan också orsaka stora problem när din hund kommunicerar med andra hundar. En hund som intensivt drar på kopplet kan ses som oförskämd och hotande av andra hundar vilket kan leda till att den mötande hunden blir reaktiv.

300 Peck
dachshund-672780_960_720Ju tidigare du kan börja träna din hund att gå fint på koppel desto bättre. Jag gillar att använda en metod som heter 300 peck. Såhär lär du din hund att gå fint på koppel enligt den här metoden:

  1. Ta en godisbit och lura hunden så den sitter eller står bredvid dig.
  2. Ge henne 3 eller 4 godbitar gratis för att få hennes uppmärksamhet.
  3. Gå framåt, men bara ett steg. Markera (med en klicker eller ett markeringsord) och belöna hunden när den är bredvid dig och kopplet är slakt.
  4. Fortsätt gå framåt två steg innan du belönar, sendan tre steg, fyra steg och så vidare.
  5. Om hunden drar på kopplet stanna på en gång och vänta tills hunden get dig uppmärksamhet och tills kopplet är slakt igen. Börja om från början med några gratis belöningar bredvid dig och ta sedan ett steg, två steg och så vidare.

Det är viktigt att vi markerar hunden när den är i rörelse samt bredvid dig på slakt koppel. Belöningen kan komma efteråt så länge markeringen är vid exakt rätt tillfälle.

Distraherande Miljöer

imagesFör att ge din hund en chans att lyckas måste du ta i åtanke den miljö du är i när du tränar. Om din hund kan gå jättefint hemma i trädgården betyder det inte att hon kan gå fint på en gata med andra människor och hundar. Du måste i dessa miljöer börja om från början för att bygga upp koppelträningen steg för steg.

Tänk också på att det här är en av de svåraste beteenderna för vår hund, eftersom vi hela tiden tiden med miljön runt oss som innehåller en mängd intressanta lukter och syner. Därför kan det ta lång tid att åstadkomma ett fint löst koppel, så ha tålamod. Se även till att din hund får gå och lukta och komma av kopplet där det är säkert. Om hon går på löst koppel fram till parken och sen får vara lös så förstärker vi det beteende vi vill se mer av genom att ge henne det hon vill ha, frihet. Låt aldrig hunden dra till något han vill till, det i sin tur förstärker beteendet att dra i koppel!