Anledningen till vi ser allt fler hundar som skäller och gör utfall mot andra hundar tror jag har mycket att göra med vår livsstil och hur vi spenderar vår tid med våra djur. I den här bloggserien undersöker jag varför vi har så många reaktiva hundar idag och vad vi kan göra för att ändra detta problembeteende. 

Om du missade Del 1 kan du läsa den här: Lugna Din Reaktiva Hund – Del 1

Kroppsspråk

Innan vi går in på avslappningsteknikerna som du och din hund kommer utföra tycker jag det är viktigt att vi går igenom vad en lugn hund egentligen är. Du måste först lära dig vad din hund visar med sitt kroppsspråk, för det är så du kan försöka förstå vad din hund känner i just det ögonblicket.

Först vill jag bara nämna att vi bara känner till en mycket liten del av hundars kroppsspråk. Man kan gå långa universitetsutbildningar och fortfarande inte veta mer än en bråkdel. Det jag kommer berätta om här är enkla kroppsrörelser som vi lyckats analysera genom forskning. MEN vi kan aldrig förstå exakt vad hunden känner och tänker, och vi måste alltid ha kontexten i åtanke.

Lugn vs aktivAlla djur har två lägen, avslappnad och aktiv. Det är att dra det till sin spets, och det finns såklart en skala mellan extremt avslappnad och extremt stressad, men det är viktigt ha detta i åtanke när du börjar med avslappningsteknikerna.

Här är några vanliga kroppsspråksignaler som avgör om din hund är avslappnad eller aktiv.

 

Lugn HundEn lugn hund har ofta:

  • Ett mjukt ansiktsuttryck med mjuka ögon och läppar. Inga tänder eller ögonvitor syns. Inget flämtande.
  • Avslappnade öron som sitter framåt utan att vara spännda.
  • Mjuka muskler
  • En mjuk svans som hålls horisontellt eller lägre. Den viftar inte och är inte stel eller hållen under kroppen.

 

File 15-04-2016, 16 27 46En aktiv hund har ofta:

  • Ett stelt ansikte med ögon som visar vitor och läppar som är tajta. Kan visa tänder eller flämta.
  • Öronen är hålls bakåt eller på spänn framåt.
  • Stela muskler som är på spänn.
  • En svans som hålls horisontellt eller högre, som viftar eller är stel och hålls helt still

 

Varför Avslappning?

När en hund varit reaktiv ett tag så har hjärnan bildat mycket starka kopplingar mellan de nervceller som bestämmer över en hunds reaktivitet. Det går att likna med en stig som bildats i en äng. Ju fler gånger du går på stigen desto enklare blir den att följa, och till slut finns det ingen anledning att inte gå på stigen. Samma sak händer i vår hunds hjärna. Ju oftare han skäller och gör utfall desto enklare och snabbare blir hans reaktioner. Det blir tillslut en reflex.

Tyvärr kommer den här stigen (= den förstärkta kopplingen mellan nervcellerna) i hjärnan aldrig att försvinna helt, MEN vi kan göra vårt allra bästa för att försvaga stigen och förhoppningsvis bygga en ny stig som med mycket träning kan bli starkare och bättre än reaktionsstigen. Reaktionsstigen kommer då växa igen och användas mer och mer sällan. DET är vårt mål.

Hur gör vi då detta?

Avslappningstekniker

Målet med detta första steg är att se till att hunden utsätts för ytterst lite stress under minst 2-3 veckor. Anledningen är att stresshormoner kan ligga kvar i kroppen i flera veckor och om vi ska kunna nollställa kroppen helt måste vi låta det ta tid.

Det här kommer vara det svåraste steget för många eftersom du helt måste ställa om din hunds vardag under dessa veckor. Även när hunden blir bättre, efter träningen, skulle jag starkt rekommendera att fortsätta nedan teknik i så stor utsträckning som möjligt, eftersom vi vill att stresshormonnivårena hålls låga. För vi måste komma ihåg att det alltid kommer vara lätt att gå tillbaka och börja använda den där reaktionsstigen igen.

Det här är vad du måste göra för att hålla din hund så lugn som möjligt under de första 2-3 veckorna.

4216609832_ddc2c04a0e_q1. Håll hunden helt borta ifrån alla människor, hundar och/eller miljöer där hunden vanligtvis reagerar. Det kan innebära att du behöver ett helt nytt promenadställe.

 

2. Ta lugna promenader varje dag.

Målet med en lugn promenad är att din hund får utforska sin omgivning i lugn takt. Låt honom lukta på saker, stanna och titta på saker och upptäcka nya bitar av promenadstigen.

Tyvärr har många hundägare med reaktiva hundar fått rådet att ge sina hundar mer motion, men det är tyvärr kontraproduktivt. Det enda du åstadkommer med detta är att du ger din hund mer energi och stresshormoner som gör det ännu lättare att reagera.

Det är en stor skillnad på en hund som är avslappnad och en som är utmattad. En utmattad hund kan fortfarande vara stressad.

Här är en liten video som visar hur lugna promenader ser ut:

 

249872788_bc9b8efde7_q3. Låt hunden ligga ner och slappna av med ett köttben eller en kong en eller två gånger dagligen.

 

4. Gör inga aktiva lekar såsom bollkastning eller agility.

 

1654243_224281024425788_1564186652_n5. Se till att hunden får minst 14 timmars kvalitetssömn. Kvalitetssömn kan för många hundar enbart uppnås när matte eller husse är närvarande. Detta är speciellt viktigt för de hundar som lever som ensamhundar.

 

6. Om du vet att din hund skäller när han är ensam, försök att inte lämna honom under den här perioden.

 

7. Använd din fantasi och se till att hunden dagligen får upptäcka nya saker under promenaderna, eller i din trädgård. Använd alla hundens sinnen och se till att hunden närmar sig objekten i lugn takt. Det här kommer bygga upp din hunds förmåga att hantera nya situationer och förbereda honom för träning. Det är också väldigt mentalt påfrestande så din hund kommer vara glad och trött efteråt.

11261672_937896739600728_5556850249517422784_n 11995961_936829729707429_510344603100938691_n 11896100_929387750451627_8414784216382181382_n

Fotokälla för ovan 3 kort: https://www.facebook.com/littlebugdog/?fref=photo

Ett litet tips: Eftersom din hund under den här perioden är mycket lugn kommer han inte bränna lika mycket kalorier som vanligt, och därför måste du kanske skära ner på hans mat.

I nästa del börjar vi träningen som kommer hjälpa din hund hantera stress och byta ut problembeteendet mot ett alternativt beteende.

Om du har några fler tips på hur man kan lugna sin hund kommentera gärna nedan!