4759801515_853da26677_zVi har alla varit där. Helt plötsligt har din valp börjat använda din arm eller ben som en gigantisk tuggleksak. De små sylvassa tänderna biter hårt och det gör riktigt ont. Läs vidare så förklarar jag vad du ska göra när din valp attackerar.

Varför biter valpen?

Först och främst måste vi förstå varför valpar biter när de är små. Under de första månaderna av valpens liv är allting nytt och hon lär sig nya saker konstant. Precis som barn använder sin mun för att förstå sin omvärld, använder valpar sina tänder. Anledningen till att valpars tänder är så vassa är för att det ska göra ont när de biter, så att valpen kan lära sig att bita försiktigt. När en valp i kullen biter en annan valp för hårt skriker hon, och genast slutar den första valpen bita. Hon har nu lärt sig att hon bet för hårt.

Det är därför extremt viktigt att vi ALDRIG straffar en valp för att hon biter. Gör vi det så tar vi ifrån henne hundratals träningstillfällen att bita och lära sig vad som är för hårt och inte. Får hon inte den här träningen när hon är ung, betyder det att hon mest troligt kommer bita alldeles för hårt när hon är vuxen och redan har tänder som kan göra allvarlig skada.

Med det sagt måste vi ändå lära vår valp när hon biter för hårt. Det händer ofta när vi leker med vår valp för att det blir väldigt uppspelta.

Såhär gör du:

  • Så fort hon biter för hårt säger du ”aj!”.
  • Slutar hon bita så ger du henne en godisbit och fortsätter leka.
  • Slutar hon inte, säg ”aj!” igen och lämna sedan rummet. Gå tillbaka efter 30 sekunder och fortsätt leka. Upprepa proceduren tills hon har förstått att ”aj!” betyder att hon bitit för hårt.

113558701_865164fb7d_zNär valpen blivit 5 månader gammal börjar hon få sina vuxentänder och det är nu dags att helt sluta hennes bitande av vår kropp. Det gör du genom introducera ”sluta” kommandot. När hon biter säg ”sluta” och gå igenom samma procedur som ovan. Hon kommer snabbt förstå att hon inte längre får bita dig.

Det är mycket viktigt att alla i familjen går igenom samma procedur för annars kommer hon snabbt att förstå att hon kan tillexempel bita barnen i familjen, men inte föräldrarna.