shutterstock_62983735Jag ser det gång efter gång. Alltför många som just skaffat valp har otroligt svårt att tillämpa den effektiva metoden: kontroll först och frihet senare.

Det handlar inte om bestraffning utan kontroll av miljön så att valpen inte gör misstag som senare kan utvecklas till problembeteenden. Det kan vara att tugga på möbler, riva ut och förstöra soppåsar, kissa och bajsa inne, springa upp och hoppa på folk på promenaden eller inte komma tillbaka när du kallar. All de här problemen kan förhindras när valpen är ung.

Vi måste hjälpa våra hundar att göra rätt val och på så sätt aldrig utveckla de där besvärliga beteendena. Tyvärr är det ofta vårt eget fel  eftersom vi tycker det är gulligt när vår lilla valp biter på våra tofflor, men det är helt plötsligt ett problem när din hund förstör dina nya pumps. Eller kanske du sitter på golvet och låter din lilla valp klättra på dig, men blir irriterad när din nu vuxna 30 kilos hund hoppar upp med leriga tassar. Vi låter också våran lilla valp springa runt i hela huset och göra ifrån sig var den vill, och efter några veckor när vi fått nog stänger vi in den i en bur. Kan du nu förstå att det är väldigt förvirrande för din hund att hon får göra vad hon vill när hon är valp, men blir helt plötsligt tillsagd när hon gör samma sak som vuxen!

Istället måste vi från dag ett förhindra att din valp någonsin utvecklar dessa problembeteenden. Det din valp gör som liten kommer hon mest troligt göra som vuxen också, och då som en hund med stora tänder och tassar.

Hur förhindrar vi då dessa dåliga beteenden?

Såhär kan du till exempel kontrollera din valps miljö så den inte gör några misstag:

  • Använd en bur eller en valphage medan hunden är liten för att förhindra att valpen tuggar på fel saker, och kissar och bajsar inne. För att rumsrensträna hunden ta ut den varje timme under de första veckorna och vänta tills valpen gjort sitt. Belöna valpen med nått gott eller en lekstund när den är klar. Valpen ska inte vara utanför hagen innan hon har kissat och bajsat ute. All mat och avslappning sker i hagen eller buren.

 

  • Använd en lång lina tills valpens inkallning är nära 100 %, för att förhindra att hon springer ifrån dig och inte kommer tillbaka när du kallar. På så sätt kan hon inte belöna sig själv genom att gå och hälsa på andar hundar och människor, och din inkallning kommer snabbt förbättras. Linan kan släpas bakom valpen och du kan stå på den när du behöver. Ha kvar linan på valpen tills du inte kan komma ihåg senaste gången du behövde använda den.

 

  • Göm skor, tofflor och väskor utom räckhåll för valpen och ge den istället lämpliga tuggleksaker. När hon vuxit upp och aldrig tuggat något olämpligt kan du ta fram dina skor igen utan att behöva oroa dig för att de ska bli söndertuggade.

 

  • Lär din hund att sitta innan han får hälsa på dig och alla andra den träffar. Att sitta är motsatsen till att hoppa upp så din valp kommer aldrig att lära sig detta jobbiga problem.

 

  • Lär din valp att gå fin på kopplet från dag ett. På så sätt behöver din arm inte värka efter varje promenad när hon är vuxen. Läs om hur du lär din valp att gå fint på kopplet här.

 

Om du utför kontroll först kommer du snart kunna ge din valp mer och mer frihet, och du behöver inte oroa dig för att din valp ska bli en problemhund.