Efter att du har valt Rätt Ras För Dig, så är det dags att välja den perfekta uppfödaren. 

Det finns mycket att tänka på när du väljer uppfödare så här är mina bästa tips för att hitta rätt ställe för dig.

 

En bra uppfödare ska enligt mig…

  • Avla på genetiskt bra tikar och hanar som gått igenom alla nödvändiga tester för rasen.
  • Endast avla på hundar som är mentalt stabila.
  • Ha stor kunskap om valputveckling och socialisering.
  • Ha valparna och mamman inne i huset, och gärna i det rummet som används mest så valparna blir vana allt som finns i en hemmamiljö.
  • Göra mycket miljöträning och socialisering såsom kloklippning, hantering, låta valparna träffa barn, andra hundar och ta med dem på utflykter. Ju mer upplevelser desto bättre!
  • Endast avla en-två gånger per år och endast några gånger per tik.
  • Vara närvarande även efter valpen kommit hem till dig, och ska kunna svara på frågor du har under valpens uppväxt.

 

Många Frågor

När du hör av dig till uppfödaren var beredd med massor av frågor som rör valparnas socialisering, föräldrarnas mentalitet, och uppfödarens erfarenhet. Var inte rädd för att fråga om du får kontakta tidigare valpköpare för att höra vad de tycker om uppfödaren. En bra uppfödare ska inte ha någonting att dölja.

Var även redo att svara på frågor från uppfödaren om din hunderfarenhet och planer för den nya valpen. En bra uppfödare väljer endast de mest passande kandidaterna till sina hundar.

Åk och Hälsa på

Åk gärna och besök uppfödaren även om det inte finns en valpkull redo. Att spendera tid med tiken och uppfödaren är den bästa garantin du kan få. Jämför gärna några uppfödare, och om du åker och hälsar alla kommer snart veta vilken som känns som det rätta valet för dig.
När du väl hittat en uppfödare och en kull är på gång är det dags att förbereda dig för att träffa valparna. Mer om detta i nästa inlägg av valpspecialen.

Om du funderar på att skaffa hund just nu och behöver lite hjälp och vägledning, kontakta mig för privatträning.