På söndag får vi hem den här lilla snyggingen! 

2016-08-18 18.44.54

Resan med att få hem Bruce, som han kommer heta, började redan förra året då jag började läsa på om vilken ras som skulle passa mig. Valet föll på Australian Shepherd som jag vet kommer passa mig perfekt. Såhär kom jag fram till att det här var den bästa rasen för mig:

Renrasig eller Blandras

Detta är en evig debatt inom djurvärlden, men det är ett väldig individuellt val. Det är plus och minus med båda valen och jag ska försöka bena ut dem här nedan.

Renrasig Valp
Renrasiga hundar kommer ofta med en rad rasspecifika medicinska problem. Det behöver inte betyda att din valp utvecklar dessa problem, men det finns en förhöjd risk. Fördelen med detta är att man vet vilka problem man ska testa för hos tikar och hanar som det avlas av. På så sätt kan man försöka avla bort många av dessa problem.

Med en renrasig valp är det också enklare att förutsäga hur deras personlighet kommer bli som vuxen. Det finns såklart en skala hos alla hundar och det beror både på genetisk uppbyggnad och tidig social inlärning.

Bladras
Många blandraser är helt perfekta familjehundar och har mindre medicinska problem än renrasiga hundar. Dock beror detta helt på vilka raser som finns i hunden. Raserna bestämmer vilka potentiella problem din hund kan få som vuxen.

Det är också svårt att förutsäga vilken personlighet och vilket utseende din hund kommer få. Det blir nästan aldrig 50% pappan och 50% mamman utan procenten kan variera mycket mellan de olika valparna i kullen.

Blandrashundar kommer ofta inte heller från en legitimerad uppfödare, vilket alltid kan vara en risk. Men om du känner mamman och pappan av kullen, samt den som föder upp hundarna kommer du får en bra bild av hur din valp kommer bli som vuxen.

Vilken Ras Passar Mig

När du bestämt dig för om du vill ha en renrasig valp eller en blandrasvalp är det dags att bestämma vilken ras/raser som passar just dig och ditt liv.

Det finns en rad olika rasmatchningsprogram online där du kan få en hint om vilken hund som passar dig och din familj. Det du bör fråga dig själv är bland annat:

  • Vilken storlek av hund är du intresserad av?
  • Hur mycket tid kan du tänka dig att spendera på borstning?
  • Hur långa promenader kan du tänka dig att gå varje dag (var ärlig!)?
  • Hur mycket tid för träning och lek kan du lägga ner varje dag?
  • Har du barn hemma?
  • Har du andra djur?
  • Vill du använda hunden till en specifik hobby, eller ska det bara vara en familjehund?
  • Kommer hunden spendera mycket tid själv?
  • Hur mycket pengar kan du spendera på en hund varje månad?
  • Är du tolerant av hår och dreggel?

Efter att du har besvarat dessa frågor kommer du genom omfattande research kunna hitta en eller flera raser som passar dig.

Research, Research, Research

Ta med dig svaren på ovan frågor och åk tillexempel till en hundutställning, och prata med flera olika uppfödare om deras raser. De kommer direkt säga om rasen passar dig, ifall du har svarat frågorna ärligt. Var heller inte rädd för att ta reda på vilka egenheter rasen har som kan ses som problem i en familjehund (alla raser har dem!). Det är alltid bra att vara beredd på både det bra och dåliga så du kan börja träning för detta så snart du fått hem valpen.

Om du nu hittat en ras, eller kanske några raser, som passar dig bör du läsa på dig om just denna ras. Det finns en uppsjö av böcker, bloggar och facebookgrupper där du kan hitta extremt viktig information om rasen. Du kan aldrig läsa på för mycket.

Jag har Bestämt Mig – Vad Händer Nu?

Nu när du har valt din ras är det dags att välja en uppfödare. Läs mer om detta i nästa inlägg av valpspecialen.